04:01 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 433
  Pratite nas

  Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov smatra da bi u narednim godinama u odnosima Moskve i Brisela mogao nastupiti „novi početak“.

  „Tokom novog institucionalnog ciklusa EU koji je počeo bukvalno pre deset dana, možemo postati svedoci ’novog početka‘ u našim odnosima, koji će, uzimajući u obzir naše dosadašnje iskustvo, biti zreliji, mudriji i uz međusobno poštovanje“, navodi se u saopštenju diplomate.

  Prema rečima Čižova, u ovom trenutku se odnosi Rusije i EU sigurno ne mogu nazvati normalnim. Najviše im smetaju sankcije koje je EU uvela Rusiji u martu 2014. godine i od tada ih je više puta proširivala.

  Pritom, Rusija i EU kao i pre zavise jedna od druge, uveren je Čižov.

  „Bez obzira na sve, na EU otpada skoro polovina trgovinske razmene naše države, evropski biznis nastavlja da investira u njenu ekonomiju, Rusi postavljaju rekorde u dobijanju šengenskih viza, nastavlja se realizacija mnogobrojnih zajedničkih projekata u kulturi, obrazovanju i nauci, stalno se razvija pogranična saradnja“, naglasio je on.

  Prema rečima stalnog predstavnika, u Briselu postepeno shvataju da „Rusiji i Evropi nije lako da žive i razvijaju se jedna bez druge. Ako je to uopšte moguće“. On je nazvao kratkovidnom politiku „poluzamrznutih odnosa“ Moskve i Brisela u pozadini „sve aktivnijeg dijaloga“ Rusije i jednog broja evropskih država.

  „Ne treba biti u zabludi: bez Rusije se ne može rešiti nijedan međunarodni problem, dok su naši zadaci na međunarodnoj areni umnogome bliski“, konstatovao je Čižov.

  Od 1. decembra stupio je na dužnost novi sastav rukovodstva Evropske komisije — kolegijum evropskih komesara. Njegov mandat će trajati pet godina.

  Da li biste želeli da se odnosi EU i Rusije poprave u skorije vreme?
  © Sputnik /
  Da li biste želeli da se odnosi EU i Rusije poprave u skorije vreme?
  Tagovi:
  odnosi, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga