18:20 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11691
  Pratite nas

  Naučnici su dokazali da je podvodni greben Mendeljejeva, koji se nalazi u centralnom delu Severnog ledenog okeana, nastavak kontinenta, što znači da Rusija u skladu sa međunarodnim pravom može da računa na širenje granica svog kontinentalnog pojasa. Njihov rad je objavljen u časopisu „Ert sajens rivju“.

  Geolozi sa Moskovskog državnog univerziteta u saradnji sa ruskim kolegama i naučnicima iz Holandije i SAD završili su sastavljanje atlasa paleogeografskih i paleotektonskih karata jursko-kenozojske ere za arktički region.

  Na osnovu interpretacije seizmičkih podataka i njihove korelacije sa uzorcima stena sa obronaka grebena Mendeljejeva i iz bušotine na grebenu Lomonosova, naučnici su sastavili seizmičku stratigrafsku šemu arktičkog regiona i ponovo su rekonstruisali sve faze njegovog geološkog razvoja tokom poslednjih 157 miliona godina.

  Ploveći kamp Barneo u području Severnog pola
  © Sputnik / Valeriй Melьnikov

  Naučnici su dokazali da greben Mendeljejeva, koji se proteže u dužini od 1.500 kilometara od ostrva Vrangel prema Kanadskom arktičkom arhipelagu, ima drevnu preordovicijumsku osnovu, istu kao i kontinentalni pojas mora istočnog Arktika i da je to nastavak kontinenta, navodi se u istraživanju.

  Ovaj zaključak je važan ne samo sa stanovišta nauke. Činjenica je da prema Konvenciji UN o morskom pravu iz 1982. godine, koju je Rusija ratifikovala, zona ekonomskih interesa zemalja, koje imaju izlaz na Severni ledeni okean, obuhvata 200 nautičkih milja od granica teritorijalnih voda ili 150 milja od granica kontinentalnih pojasa.

  Novi podaci biće dostavljeni Komisiji UN o granicama kontinentalnog pojasa i ukoliko to bude odobreno, Rusija će imati mogućnost da proširi granice svoje ekonomske zone na Arktiku.

  Tagovi:
  granice, pojas, un, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga