07:50 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede (178)
  0 680
  Pratite nas

  Savezna arhivska agencija Rusije (Rosarhiv) planira da u maju pokrene internet-portal sa deklasifikovanim dokumentima iz Drugog svetskog rata, koji otkrivaju nove činjenice o nacističkim zločinima nad civilima, saopštila je predsednica Saveta Glavne arhivske uprave Moskve Elena Mališeva.

  Cilj projekta koji se zove „Bez zastarevanja“ je da govori o ratnim zločinima i podvizima civila i ovekoveči sećanje na civile koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata.

  Pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Beograda
  © Foto : Ministarstvo odbrane Rusije

  „U okviru projekta već godinu dana se vodi opsežan rad na deklasifikaciji (dokumenata)... Do danas je deklasifikovano 623 dokumenta, a do maja 2020. godine Rosarhiv planira da otvori odgovarajući internet-portal“, rekla je Mališeva na sastanku Organizacionog odbora „Pobeda“, koji koordiniše pripremu i organizaciju događaja povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

  Prema njenim rečima, deklasifikovani dokumenti omogućiće da se saznaju „nove činjenice o zločinima“, na primer o trgovini decom u Litvaniji, koja su oteta u Smoljenskoj oblasti.

  Mališeva je ispričala da je u okviru projekta „Bez zastarevanja“, konkretno u Novgorodskoj oblasti, otkrivena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima oko 2.600 civila. Ona je saopštila da su već ekshumirana 542 ostatka skeleta, uključujući 52 dece. Sva dokumentacija dostavljena je Istražnom odboru, koji je pokrenuo krivični postupak zbog genocida protiv 19 meštana iz Letonije.

  Dokumenti koji svedoče o zverstvima fašista

  Komisija Ministarstva odbrane Rusije otkrila je više od 50 neobjavljenih arhivskih dokumenata o zločinima fašista na okupiranim teritorijama u vreme Drugog svetskog rata, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

  „Formirana je specijalna komisija. Trenutno je izdvojeno više od 50 neobjavljenih arhivskih dokumenata, koji svedoče o zverstvima fašističke Nemačke na okupiranim teritorijama“, istakao je on.

  Šojgu je dodao da su u okrugu sela u Novgorodskoj oblasti otkriveni ostaci 519 ljudi, koji su bili žrtve nemačke vojske u periodu okupacije.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede (178)
  Tagovi:
  portal, zločini, Drugi svetski rat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga