07:15 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2168
  Pratite nas

  Šef Saveta Evrope Šarl Mišel zvanično je potvrdio da Evropska unija produžava ekonomske sankcije protiv Rusije na još šest meseci.

  „Saslušali smo izveštaj Francuske i Nemačke nakon samita u ’normandijskom formatu‘ koji je održan u Parizu 9. decembra. To je bila mogućnost da se razmene mišljenja o situaciji u regionu i da se donesu odluke o produžavanju sankcija na dodatnih šest meseci“, rekao je on nakon okončanja samita EU.

  Prema njegovim rečima, EU smatra da je implementacija svih tačaka Minskog sporazuma izuzetno važna stvar, zbog čega EU mora da bude veoma pažljiva prilikom donošenja bilo kakvih odluka.

  Reakcija ruske Državne dume

  Produžavanje sankcija sa sobom ne nosi nikakve ekonomske pretnje po pitanju Rusije, izjavio je poslanik ruske Državne dume Mihail Šeremet.

  „Štaviše, te sankcije su nas ujedinile i pomogle da rešimo brojna ekonomska pitanja koja su nam visila nad glavama“, istakao je.

  Šeremet je naveo i da je stav EU po pitanju Rusije krajnje nekonstruktivan, te da je beskorisno vršiti takvu vrstu pritiska.

  Reakcija Krima

  Lideri EU su faktički krenuli na „sve ili ništa“ usvojivši odluku o produžavanju sankcija Rusiji, stavivši pod pretnju ekonomsku situaciju same Unije, izjavio je zamenik predsednika Skupštine Krima Vladimir Bobkov.

  „Nažalost, to je bila očekivana odluka. Međutim, sankcije dokazuju da se Rusija nalazi na ispravnom putu zaštite sopstvenih nacionalnih interesa“, zaključio je on.
  Tagovi:
  produženje, sankcije, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga