17:54 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11752
  Pratite nas

  Ruski univerzalni nuklearni ledolomac „Arktik“, najmoćniji brod te vrste na svetu, završio je prvu fazu ispitivanja, saopšteno je iz brodogradilišta „Baltički zavod“ u Sankt Peterburgu.

  U okviru prve faze ispitivanja uspešno je proveren rad rezervnih dizel motora, a brod je postigao samostalnu brzinu od šest čvorova.

  „Komunikacija, navigacija i ostali sistemi ledolomca takođe su se uspešno pokazali u praksi“, navedeno je u saopštenju.

  Prva etapa testiranja „Arktika“ počela je 12. decembra. Kompletna ispitivanja trebalo bi da budu završena do maja 2020. godine.

  Univerzalni nuklearni ledolomac LK-60JA „Arktik“ iz projekta 22220 izgrađen je po narudžbini ruske državne korporacije „Rosatom“. U „Baltičkom zavodu“ sada je u toku izgradnja nuklearnih ledolomaca „Sibir“ i „Ural“. U avgustu ove godine „Rosatom“ i „Baltički zavod“ su potpisali ugovor o izgradnji još dva serijska atomska ledolomca iz projekta 22220.

  Univerzalni atomski ledolomci imaju snagu od 60 megavata i biće najveći i najmoćniji brodovi te vrste na svetu.

  Dužina brodova je 173,3 metra, širina 34 metra, a potisak 33.500 tona. Ti ledolomci će moći da prate brodove u arktičkim uslovima, probijajući led debeo i do tri metra. Oni će probijati put brodovima s tečnim gasom iz nalazišta „Jamal“, s Gidanskog poluostrva i s pojasa Karskog mora na tržišta zemalja Azijsko-pacifičkog regiona.

   

  Tagovi:
  nuklearni ledolomac, ledolomac, Arktik, ledolomac Arktika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga