14:25 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 420
  Pratite nas

  Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin ocenio je kao pretnju poziv šefa opozicione Komunističke partije Japana da na pregovorima sa Rusijom Tokio zatraži sva ostrva Kurilskog arhipelaga.

  Prema rečima Volodina, ovakve izjave „potkopavaju poverenje između dveju država“.

  „Mi ih smatramo kao pretnju teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Rusije“, navodi se u komentaru parlamentarca, objavljenom na sajtu Državne dume.

  On je naglasio da takvi „pozivi nanose štetu odnosima Rusije i Japana koji se grade na principima prijateljstva, otvorenosti i odsustva dvojnih standarda“.

  Volodin je naglasio da pokušaji da se revidiraju rezultati Drugog svetskog rata „neće ići ni u korist Japana, niti bilo koga drugog“.

  „Istorija nas uči da će loše usvojene lekcije iz prošlosti obavezno kazniti lenjivog đaka. Predsednik Komunističke partije Japana Kazuo Šii kao niko drugi u toj zemlji treba da pamti do čega mogu dovesti reakcionarne izjave“, dodao je predsednik Državne dume.

  Predsednik Komunističke partije Japana Kazuo Šii izjavio je da je najbrži način da se vrati južni deo Kurila — zatražiti od Moskve čitav arhipelag, uključujući njegov severni deo. On je nazvao nepravednim mirovni sporazum iz San Franciska koji je potpisan nakon Drugog svetskog rata, a kojim je Tokio izgubio Kurilski arhipelag.

  Tagovi:
  Kurili
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga