11:34 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  438210
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije napravilo je sistem za prognoziranje, koji zahvaljujući bazi podataka može da predvidi vreme i mesto početka oružanih sukoba u raznim delovima sveta, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

  „Ako u bazu unesemo sve podatke o akcijama grupe u Jugoslaviji (kada se to dogodilo, broj brodova, nosača, raketa, u koje doba dana se dogodilo, kako se odvijalo), onda je ona kao ’budilnik‘ — zazvoni i obavesti: ’Znate, veoma je slična situacija u tom i tom delu sveta, jer se radi o istom broju brodova, nosača aviona, avijacije, nosača krstarećih raketa, visokopreciznog oružja. Stoga postoji velika verovatnoća da će se u tom delu sveta dogoditi isto što je bilo i u Jugoslaviji‘“, istakao je Šojgu.

  Prema njegovim rečima, ne radi se samo o prognozi, nego o modelu koji predviđa izradu mehanizma za reagovanje u takvim situacijama.

  „Izrađuje se model, koji ne samo da određuje takve ’vruće‘ tačke u svetu, nego i razvija mehanizme reagovanja, uzimajući u obzir greške koje su ranije napravljene, kako ih sada ne bismo ponovili“, objasnio je ministar.

  On je takođe dodao da Ministarstvo odbrane Rusije ima tehničke mogućnosti, koje će dozvoliti da se skupljaju i sistematizuju neophodne informacije i podaci.

  Tagovi:
  rat, ruska vojska, prognoza, sistem, šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga