08:27 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 701
  Pratite nas

  Pomorska ratna flota Rusije i vojno-pomorske snage Sirije započele su zajedničke vojne vežbe u istočnom delu Sredozemnog mora.

  U vežbama će učestvovati ruski brodovi, avioni sa vojne baze „Hmejmim“, raketni čamci i minolovci sirijske mornarice.

  Rukovodilac vežbi kontra-admiral Aleksandar Juldašev je saopštio da se vežbe održavaju u jedinstvenom operativnom okruženju, a tokom nje će se odraditi različite taktičke epizode. Između ostalog, taktičke grupe sastavljene od ruskih i sirijskih brodova će izvesti zajedničku artiljerijsku paljbu i manevrisanje.

  „Na obali će se jedinice zaštite i odbrane boriti protiv bespilotnih letelica, protiv ilegalnih oružanih grupa, a takođe će razraditi i pitanja lokalizacije i likvidacije posledica upotrebe oružja u objektima u luci ’Tartus‘“, objasnio je Juldašev.

  Predstavnik ruskog pomorskog punkta u luci „Tartus“ je dodao da manevarsko područje nije odabrano slučajno: brodovi ruske mornarice na obali Sirije daju ogroman doprinos u borbi protiv međunarodnog terorizma, između ostalog i zahvaljujući napadima krstarećim raketama „Kalibar“ na objekte terorista, a baza „Tartus“ je osnovni put snabdevanja grupe snaga u Siriji.

  Turska vojna tehnika u operaciji u Afrinu, Sirija
  © Foto : Sputnik Türkiye / Hikmet Durgun

  Vežbe imaju za cilj povećanje saradnje između oružanih snaga Rusije i Sirije — za uspešnu borbu protiv ilegalnih oružanih formacija, međunarodnog terorizma i za jačanje saradnje između dve zemlje.

  Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Ruska vojska nalazi se u Siriji od 2015. godine, na zahtev Vlade zemlje za borbu protiv terorističkih grupa.

  Tagovi:
  Sredozemno more, mornarica, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga