03:25 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 013
  Pratite nas

  Svetska antidoping agencija (VADA) predala je Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) oko 15 slučajeva nakon ponovnih testova doping uzoraka moskovske laboratorije, izjavila je zamenica generalnog direktora RUSADA Margarita Pahnocka za Sputnjik.

  „Ponovna provera analiza više od dve hiljade uzoraka nije tako brza“, objasnila je Pahnocka.
  „Ovaj proces još uvek traje. Materijali predmeta šalju se međunarodnim federacijama. Deo slučajeva će biti predat agenciji RUSADA, jer već imamo nekoliko slučajeva sa liste. Radi se o oko 15 slučajeva. Ja ne znam da li se ovi slučajevi nalaze na zloglasnom spisku od 145 sportista o kojima nema podataka u predatoj bazi podataka, jer mi taj spisak nemamo. Taj spisak imena ima VADA, ali ih ne objavljuje“, dodala je zamenica generalnog direktora RUSADA.

  Ranije je predsednik Odbora za usklađenost sa propisima agencije VADA (CRC) Džonatan Tejlor izjavio je da će VADA isključiti 145 ruskih sportista sa sumnjivim uzorcima sa učešća na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

  Direktor RUSADA Jurij Ganus potvrdio je pretpostavku da je pojavljivanje ovih 15 slučajeva najverovatnije rezultat istraživanja biomaterijala, a ne elektronskih podataka.

  Izvršni odbor VADA je 9. decembra jednoglasno usvojio preporuke CRC-a i suspendovao ruske sportiste sa učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, uključujući i Olimpijske i Paraolimpijske igre, i to u naredne četiri godine. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu bez zastave zemlje. Takođe je navedeno da RUSADA ne ispunjava svetski antidoping kodeks.

  Tagovi:
  antidoping, doping-kontrola, doping, RUSADA, VADA, Svetska antidoping agencija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga