18:52 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31843
  Pratite nas

  Trenutno u svetu ne postoje preduslovi za početak rata velikih razmera, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, odgovarajući na pitanje vojnog atašea Norveške na brifingu sa predstavnicima stranih država.

  Gerasimov je naglasio da situacija u svetu ostaje nestabilna.

  „To je umnogome uslovljeno željom nekih država da nametnu sopstvene principe suverenim državama, između ostalog uz korišćenje vojnih metoda. Politički, ekonomski i informacioni pritisak koji je bez presedana vrši se na države koje pokušavaju da vode nezavisnu politiku, uključujući i na Rusiju“, rekao je načelnik.

  Iz tog razloga, navodi Gerasimov, ne može se isključiti mogućnost nastanka krizne situacije koja može prerasti u vojni konflikt.

  „Tendencije promene formi ratovanja omogućavaju da se dođe do zaključka da se ratovi budućnosti mogu voditi u svim sferama. Kao što sam navodio, potvrda tome služi odluka samita NATO-a u Londonu, gde je kosmos proglašen petom operativnom sredinom“, dodao je Gerasimov.

  On je takođe naglasio da Rusija treba da bude spremna za ovakav razvoj događaja, zbog čega će svoj vojni potencijal Rusija održavati na nivou koji će omogućiti da se odbiju agresije svih razmera i iz bilo koje sredine.

  Tagovi:
  Valerij Gerasimov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga