08:00 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31441
  Pratite nas

  Američke sankcije gasovodu „Severni tok 2“ neće moći da zaustave njegovu izgradnju, saopštila je agencija „Blumberg“, pozivajući se na visoke zvaničnike u Beloj kući.

  Izvori agencije navode da je projekat skoro završen i da sankcije uvedene gasovodu, koje su uključene u vojni budžet Sjedinjenih Američkih Država, neće moći da mu nanesu ozbiljnu štetu.

  Zvaničnici su priznali da su dugogodišnji pokušaji da se projekat, koji je smatran pretnjom za evropsku bezbednost, zaustavi ─ bili neuspešni.

  U članku se ističe da će Sjedinjene Američke Države sada pokušati da se fokusiraju na suprotstavljanje drugim ruskim energetskim projektima.

  Ranije je američki Senat izglasao budžet za odbranu, u koji su uključene sankcije gasovodu „Severni tok 2“ i vojna pomoć Ukrajini, u iznosu od 738 milijardi dolara.

  Gasovod „Severni tok 2“

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

  Protiv realizacije „Severnog toka 2“ zalaže se nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

  Gasovod podržavaju, pre svega, Nemačka i Austrija, koje smatraju da će projekat učvrstiti evropsku energetsku bezbednost, i koje ističu Rusiju kao pouzdanog dobavljača.

  Tagovi:
  sankcije, Blumberg
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga