07:43 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 050
  Pratite nas

  Teroristička organizacija DAEŠ (Islamska država) nastavlja da se učvršćuje u Avganistanu i priprema teren za upad u Srednju Aziju, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

  „Situacija u oblasti bezbednosti u Avganistanu i dalje je nestabilna i ima tendenciju da se pogorša. Najveću zabrinutost izaziva jačanje DAEŠ-a“, izjavio je on tokom sastanka sekretara Saveta bezbednosti i savetnika za nacionalnu bezbednost za Avganistan, koji je održan u Teheranu.

  „Uprkos nedavno sprovedenoj operaciji Vladinih snaga, tokom koje je likvidirano i zarobljeno više od 600 terorista, u Avganistanu se i dalje nalazi oko 2.500-4.000 terorista“, naglasio je Patrušev.

  „Teroristi žele da se učvrste na severu Avganistana, kako bi se suprotstavili Talibanima i pripremili teren za upad u Srednju Aziju preko Tadžikistana i Turkmenistana. Na severu Avganistana se već nalazi više od 2.000 terorista“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

  Uporište DAEŠ-a nalazi se na istoku Avganistana, gde se nalazi više od 1.500 džihadista, a pristižu i novi militanti iz Sirije i Iraka, preko Pakistana.

  „Njihov konačni cilj je formiranje takozvanog ’velikog Horasana, koji uključuje teritorije Avganistana i zemlje Srednje Azije“, zaključio je Patrušev.

  Tagovi:
  Centralna Azija, Avganistan, Daeš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga