19:45 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 453
  Pratite nas

  Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori prevazilazi nacionalne okvire i utiče na jedinstvo pravoslavnog sveta, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Prema njenim rečima, radi se o „zakonu suverene države“.

  „To je prerogativa te zemlje i njenog naroda. Mi smo kategorički protiv bilo kakvog mešanja u unutrašnje poslove. Suština onoga što se razmatra može ozbiljno uticati na interese Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, kao i na njena prava svojine nad verskim objektima“, istakla je Zaharova.

  Ona je dodala da ta tema već izlazi iz nacionalnih okvira i uključuje pitanja jedinstva pravoslavnog sveta i očuvanja njegovih temelja, koji su se gradili vekovima.

  „Mi smo ubeđeni da je neophodno da se striktno poštuju zakonska prava kanonskih pravoslavnih crkava, dok neuvažavanje njihovog mišljenja i veštačko stvaranje uslova za raskol među vernicima mogu prouzrokovati velike probleme“, ocenila je Zaharova.

  Prema njenim rečima, predstavnici izvršne vlasti zapadnih zemalja poslednjih godina su izuzetno ispolitizirali crkvenu temu.

  „Stoga se ta tema ne može komentarisati sa tačke gledišta pravoslavlja ili bilo koje druge konfesije, nego polazeći od toga kako se predstavnici organa izvršne vlasti, odnosno zvanični predstavnici niza država neprihvatljivo mešaju u religiozne poslove“, ocenila je ona.

  U okviru formiranja nove crkve Vlada Crne Gore će 24. decembra razmatrati nacrt zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori, a to je izazvalo burnu reakciju u zemlji. Zakonom je predviđeno oduzimanje crkvene svojine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Reč je o više od 650 svetinja, uključujući i Manastir Ostrog.

  Tagovi:
  rusija, svetinje, SPC, Zakon, crna gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga