16:06 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Ustav je živ instrument i treba da odgovara razvoju društva, ali ne treba menjati njegov osnovni deo ili donositi novi zakon, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

  „Postoje osnovne stvari koje su utvrđene i koje treba da realizujemo u celini, a one su sadržane u prvom poglavlju. Ono je, po mom mišljenju, neprikosnoveno“, ocenio je Putin.

  Ostalo se, dodao je, na ovaj ili onaj način može menjati i o tome se vode diskusije.

  Glavna urednica RT i Rusija sevodnja Margarita Simonjan
  © Sputnik / Vladimir Trefilov

  „Razumem logiku onih koji predlažu takve stvari. To je vezano za moguće proširenje prava parlamenta uz izvesne izmene prerogativa i predsednika i Vlade. Sve se to može raditi posle dobre pripreme i duboke diskusije u društvu, ali veoma pažljivo“, primetio je Putin.

  On je takođe podsetio da su se ranije promene Ustava ticale broja mandata.

  „Šta bi moglo da se uradi? Što se tiče mandata, da se izbaci ograničenje ’zaredom‘. Evo, vaš pokorni sluga je odslužio dva mandata zaredom, a onda otišao sa te dužnosti i imao ustavno pravo da se vrati na dužnost predsednika zato što to više nije bilo dva mandata zaredom. Ali to zbunjuje neke naše politikologe i društvene aktiviste i verovatno bi se ono (ograničenje) moglo ukloniti“, naveo je ruski predsednik.

  U toku je Putinova velika godišnja konferencija za novinare. Ruski predsednik odgovara na pitanja o socijalno-ekonomskoj situaciji, energetici, spoljnoj politici (odnosima sa SAD, Ukrajinom, Evropskom unijom), kao i regionalnim problemima.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga