05:35 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hajka VADA na Rusiju (39)
  0 140
  Pratite nas

  Ruska antidoping agencija (RUSADA) uložiće žalbu na odluku Svetske antidoping agencije (VADA) o tome da ruska agencija ne poštuje svetski antidoping kodeks, saopštio je predsednik Nadzornog saveta RUSADA Aleksandar Ivlev.

  „Nadzorni savet ima pravo da daje preporuke skupštini RUSADA. Postoje određena neslaganja u pristupima, ali mi smo u kontaktu sa svim organizacijama, uključujući i VADA. Očekujemo da će Rusija ostati u sportskom ekosistemu“, rekao je Ivlev nakon zasedanja saveta.

  On je istakao da se ne slaže sa odlukom Izvršnog komiteta Svetske antidoping agencije, jer ne treba primenjivati kolektivnu kaznu i na „čiste“ sportiste.

  Prema njegovim rečima, njihovi argumenti u sporu sa VADA prilično su jaki.

  „Smatramo da su naši argumenti prilično snažni, ali ne želim da dajem prognoze. Pravna pitanja se rešavaju prema utvrđenim pravilima“, objasnio je Ivlev.

  Na pitanje da li Olimpijski komitet Rusije (OKR) može podneti žalbu na rešenje VADA, Ivlev je istakao da se OKR, Paraolimpijski komitet ili fizička lica na koje se odnosi odluka VADA, mogu pojaviti u sporu kao treća lica.

  Preporuke o neslaganju sa odlukom Izvršnog komiteta VADA biće predstavljene na skupštini RUSADA za 10-15 dana.

  Izvršni odbor VADA je 9. decembra jednoglasno usvojio preporuke Odbora za usklađenost sa propisima agencije VADA (CRC) i suspendovao ruske sportiste sa učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, uključujući i Olimpijske i Paraolimpijske igre, i to u naredne četiri godine. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu bez zastave zemlje. Takođe je navedeno da RUSADA ne ispunjava svetski antidoping kodeks.

  Tema:
  Hajka VADA na Rusiju (39)
  Tagovi:
  sport, VADA, RUSADA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga