17:53 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Rusija, Ukrajina i Evropska komisija postigle su principijelni dogovor o gasu, saopštio je za Sputnjik potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

  „Zahvaljujem nemačkom ministru ekonomije i energetike što nas je danas primio i pomagao nam u izradi sporazuma“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, o sporazumu između zemalja razgovaraće se u petak. On mora da se odobri i potpiše u Moskvi i Kijevu.

  Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak potvrdio je da su Rusija i Ukrajina pripremile detaljan nacrt protokola o gasu i nadaju se da će u najskorije vreme biti postignut konačni dogovor.

  Sa svoje strane, ministar energetike i zaštite životne sredine Ukrajine Aleksej Oržel saopštio je da su Moskva i Kijev kvalitetno odradili rešenje o gasu. Prema njegovim rečima, ovo rešenje približava zemlje potpisivanju konačnog sporazuma.

  Novi operator gasnog transportnog sistema Ukrajine namerava da održi tehnički sastanak sa „Gaspromom“ u subotu.

  Ranije je „Naftogas Ukrajine“ predao deonice operatora holdingu „Gasovodi Ukrajine“, koji je pod kontrolom Ministarstva finansija ove zemlje. Nova kompanija počeće sa radom 1. januara 2020. godine.

  Aktuelni ugovor o snabdevanju i tranzitu ruskog gasa ističe krajem godine. Prema evropskim standardima, kompanija-operator tranzita treba da se odvoji od preduzeća koja proizvode gorivo. „Gasprom“ će moći da zaključi novi ugovor sa nezavisnim operatorom. Zbog toga, kako bi ponovo zaključile sporazum, ukrajinske vlasti moraju da formiraju takvu kompaniju do 1. januara.

  Tagovi:
  sporazum, Ukrajina, tranzit gasa, tranzit, gas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga