12:33 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1422
  Pratite nas

  Rusija nije zainteresovana ni da se vrati u Grupu sedam (G7), niti da analizira kriterijume koji vode u tom smeru, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

  Diplomata je naglasio da su mu smešni pokušaji lidera zemalja-članica G7 da vrate Rusiju u tu međunarodnu strukturu.

  „Mi razumemo da ’sedmorka‘ čuva svoj status, ali karakter njene delatnosti pokreće mnogo pitanja. Ne samo da ne težimo da se ponovo vratimo tamo, nego ne želimo ni da se udubljujemo u to kakve preduslove formuliše ta grupa zemalja ili neke od njih za povratak Rusije u ’sedmorku‘“, rekao je Rjabkov.

  On dodaje da lideri i političari zemalja G7 aktivno šalju signale kada je reč o povratku Rusije u „sedmorku“, diskutuju o kriterijuma i o uslovima pridruživanja zemlje.

  „To me zabavlja, jer je to iz one epizode ’odlučuju umesto nas, a ništa nas ne pitaju‘. Niko nije pitao da li mi želimo da se vratimo u G7. Želja je počela da slabi mnogo pre nego što je Rusija isključena iz ’sedmorke‘ 2014. godine, nakon čega je potpuno iščezla“, rekao je Rjabkov.

  On je zaključio da sada postoje i drugi formati u okviru kojih se rešavaju ozbiljna pitanja — G20, BRIKS i formati evroazijskih integracionih procesa.

  Tagovi:
  G7, Rjabkov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga