07:09 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 641
  Pratite nas

  Rusija je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila veto na nacrt rezolucije Belgije, Nemačke i Kuvajta o dostavljanju prekogranične humanitarne pomoći Siriji.

  Za rezoluciju je glasalo 13 zemalja, a protiv su bile dve.

  Istovremeno, Savet bezbednosti UN nije podržao ruski nacrt rezolucije o prekograničnoj humanitarnoj pomoći Siriji.

  Uprošćena isporuka humanitarne i medicinske robe Siriji iz susednih država, pre svega preko granice s Turskom, kroz linije fronta i granične prelaze, na snazi je od jula 2014. godine. Taj mehanizam je bio utvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2165 i produžavao se svake godine.

  Prema rezoluciji 2165, humanitarne ustanove UN i njihovi partneri direktno koriste maršrute i granične prelaze Babe el Salam, Babe el Hava, Jarubija i Ramata. Rok važenja mehanizma ponovo ističe 10. januara.

  Nemačka, Belgija i Kuvajt su se založile da se prekogranična isporuka humanitarne pomoći produži za još godinu dana. One su pripremile, kako su navele, „kompromisni predlog“, pošto se Rusija zalaže za skraćivanje roka mehanizma na šest meseci, kao i za to da se broj graničnih prelaza smanji na dva.

  Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja naveo je da ruski predlog rezolucije uzima u obzir nove okolnosti u Siriji i podrazumeva zatvaranje prelaza na granici Sirije s Jordanom i Irakom.

  Nacrt rezolucije koji su pripremile Nemačka, Belgija i Kuvajt podrazumevao je produžavanje dejstva mehanizma prekogranične pomoći, uz isključivanje prelaza Ramata, na dodatni dvanaestomesečni period.

  Tagovi:
  Savet bezbednosti UN, Humanitarna pomoć, Sirija, ruski veto
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga