08:47 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21552
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je uvođenje američkih snakcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“ ocenivši da to čini zemlja koja ima državni dug u visini od 22 biliona dolara.

  „Američka ideologija života na pozajmicu nije izdržala svetsku konkurenciju, što regularno potvrđuje Ministarstvo finansija SAD izdavanjem naloga na ekonomske zaplene. Amerika sa dugom od 22 biliona dolara zabranjuje drugima da razvijaju sopstvenu ekonomiju“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

  Dodala je i da će Amerika uskoro zatražiti od drugih da „prestanu da dišu, što će mnogi najverovatnije i ispuniti“.

  Po tom pitanju oglasio se i član komiteta za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije Oleg Morozov koji je rekao da sankcije neće zaustaviti izgradnju „Severnog toka 2“, iako će u određenoj meri zakomplikovati njegovu reazliaciju.

  „Švajcarska kompanija Olsiz, koja je pretprela najveći udarac, trenutno traži način kako da reši ovo pitanje. Međutim, projekat je sankcijama nemoguće zaustaviti. Rešenje će biti pronađeno, projekat će biti realizovan“, dodao je on.

  Morozov je rekao i da ovo nije rat isključivo sa Rusijom, već i sa Evropom i evropskim kompanijama. „Nemci su kategorički protiv ovih sankcija“, zaključio je on.

  Podsetimo, Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“ stupile na snagu, te da SAD zahtevaju od svih kompanija koje se bave izgradnjom tih cevovoda da obustave radove.

  Tagovi:
  Severni tok 2, gasovod, SAD, sankcije, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga