16:04 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  15724
  Pratite nas

  Moskva i Kijev postigli su dogovor oko isporuke ruskog gasa preko teritorije Ukrajine — „Gasprom“ će „rezervisati“ prolazak 65 milijardi kubnih metara gasa za 2020. godinu, dok će u periodu od 2021. do 2024. godine ta količina iznositi 40 milijardi kubika uz uslov da se poštuje konkurentska tarifa, izjavio je šef „Gasproma“ Aleksej Miler.

  Ukrajinski „Naftogas“ preuzeće na sebe ulogu agenta „Gasproma“ kada je u pitanju organizacija tranzita gasa i preuzeće sve rizike koje sa sobom nosi prelazni period.

  Istovremeno, istakao je Miler, ruski „Gasprom“ isplatiće „Naftogasu“ sumu u iznosu oko 2,9 milijardi dolara u skladu sa već usvojenim odlukama Stokholmskog suda, a Ukrajina se obavezala da će povući sve tužbe kao i sva ostala potraživanja.

  S tim u vezi oglasio se i ministar energetike Ukrajine Aleksej Oržel, koji je rekao da je sve ove dogovore potrebno sprovesti u delo do 1. januara, kada ističe aktuelni ugovor o isporuci ruskog gasa kroz Ukrajinu.

  „Jako je važno da sve ovo realizujemo i u praksi, pravno gledano, i to do 1. januara“, naglasio je Oržel.

  Takođe je naveo i da će tarifa na tranzit gasa u budućnosti porasti u skladu sa smanjenjem količine gasa koji se transportuje, kao i da su obe strane sa tim saglasne.

  Tagovi:
  sporazum, tranzit, gas, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga