04:54 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21144
  Pratite nas

  Ruska strana bi mogla da u određenom trenutku pokaže Sjedinjenim Američkim Državama raketni sistem „Sarmat“, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za „Prvi kanal“.

  „Već smo rekli Amerikancima (diskusija je održana u okviru bilateralne konsultativne komisije koja je formirana u skladu sa Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja START-3) da smo predstavili naše nove sisteme, uključujući hiperzvučno oružje. Polazimo od toga da su sistemi ’Avangard‘ i ’Sarmat‘ u skladu sa Sporazumom START-3. Spremni smo da pravimo ovo naoružanje i sisteme u skladu sa Sporazumom START-3. Pritom, ’Avangard‘ je već prezentovan Amerikancima i na određenom stadijumu ćemo to biti spremni da uradimo i sa ’Sarmatom‘“, rekao je šef ruske diplomatije.

  Lavrov je objasnio da ostali sistemi koje je predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio u poslanici Federalnoj skupštini Rusije u martu 2018. godine, nisu obuhvaćeni sporazumom START-3.

  „Rekli smo da smo spremni da razgovaramo o tim sistemima, kao i o novim tehničkim vojnim sistemima SAD. Spremni smo da vodimo odvojene, paralelne razgovore. Oni se mogu voditi isključivo u okviru diskusije o celom kompleksu problema koji utiču na stratešku stabilnost“, naglasio je Lavrov.

  „Oto fon Bizmark je rekao da u vojnoj sferi odlučujuću ulogu ne igraju namere, bez obzira na to da li su razumne ili nerazumne, već potencijal. To pravilo je i dalje aktuelno. Sporazum ne može iscrpeti sve probleme koji postoje, i gomilaće se u sferi strateške stabilnosti, jer se pojavljuju nove tehnologije“, obratio je pažnju šef ruske diplomatije.

  Tagovi:
  Sarmat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga