16:52 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (121)
  0 261
  Pratite nas

  Kontakt-grupa za Donbas dogovorila je uslove za oslobađanje i razmenu zarobljenika do kraja godine, izjavio je predstavnik Rusije u minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov.

  Ministarstvo spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike potvrdilo da je tokom pregovora uspela da se dogovori razmena zarobljenika prema formuli „svi za sve“, kao i „da se usaglasi dokument koji potvrđuje obaveze strana u ovom procesu“.

  Ministarstvo je dodalo da je Kijev potvrdio da će ljudi koji se budu vratili u Donbas u okviru razmene zarobljenika biti oslobođeni od krivičnog gonjenja.

  U ponedeljak je kontakt-grupa za Donbas u formatu video-konferencije razgovarala o razmeni zarobljenika. Na poslednjem sastanku kontakt-grupe ove godine Minsk, Donbas i Kijev nisu uspeli da se dogovore o razmeni zarobljenika.

  Rat u Donbasu

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

  Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (121)
  Tagovi:
  Boris Grizlov, razmena zarobljenika, Donbas, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga