08:29 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 721
  Pratite nas

  Cilj vojnih vežbi Irana, Rusije i Kine u Indijskom okeanu je vežbanje borbe protiv terorizma i piratstva, izjavio je novi ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali.

  „Cilj ovih vežbi je mir i stabilnost u regionu i borba protiv terorizma i piratstva“, rekao je Džalali.

  Prema rečima ambasadora, u Teheranu su sigurni da bezbednost u regionu Indijskog okeana i Persijskog zaliva igra veliku ulogu u proširenju ekonomskih veza Irana i Rusije, uzimajući u obzir rad na transportnom koridoru Sever-Jug, koji treba da poveže severnu Evropu sa jugoistokom Azije, uključujući i povezivanje železničke pruge Azerbejdžana, Irana i Rusije.

  „U političkoj sferi odnosi Irana i Rusije se nalaze na dobrom nivou“, dodao je ambasador, ukazavši pravce na kojima treba više raditi.

  „Drugi pravac saradnje je ekonomski sektor. Obim trgovinskog prometa između dve države nije veliki — manji je od dve milijarde dolara. Po meni, ovaj pokazatelj treba povećati“, rekao je Džalali u intervjuu Sputnjiku, naglasivši da odnosi treba da progresiraju u strateškom pravcu.

  Po njegovim rečima — Rusija i Iran su visoko ocenili potencijal za razvoj ekonomske saradnje: značajan deo svojih ekonomskih potreba Iran bi mogao da zadovolji za račun Rusije i za uvoz iz nje, dok Iran može predložiti svom severnom susedu, između ostalog, poljoprivredne proizvode.

  Tagovi:
  Rusija, Iran, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga