09:59 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 840
  Pratite nas

  Prva serijska nuklearna podmornica „Novosibirsk“, modernizovanog projekta „Jasenj-M“, spuštena je u vodu na preduzeću „Sevmaš“ u Severodvinsku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Glavni komandant ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov je naveo da je posada podmornice prošla obuku i da je spremna da upravlja najnovijom tehnikom i naoružanjem.

  Planira se da „Novosibirsk“ i prva podmornica ovog projekta „Kazanj“ budu predati floti u 2020. godine.

  Predsednik „Objedinjene korporacije za brodogradnju“ Aleksej Rahmanov je ispričao da je u projektu „Jasenj-M“ bio otkriven niz konstruktivnih nedostataka, između ostalih, i u vezi sa sistemom upravljanja. Kasnije je on dodao da je za eliminaciju nedostataka na prvoj podmornici „Kazanj“ bilo potrebno još četiri do pet isplovljavanja u more.

  Višenamenska nuklearna podmornica „Kazanj“, „Novosibirsk“, „Krasnojarsk“ i „Arhangelsk“ se prave prema modernizovanom projektu „Jasenj-M“ (885M). One poseduju 13.800 tona, dubinu porinuća — 520 metara, posada — 64 osobe, autonomnost — 100 dana, podvodnu brzinu — 31 čvor. One poseduju mine, torpede od 533 milimetara, krstareće rakete „Kalibar“ i „Oniks“.

  Kako su saopštili u „Sevmašu“ — promene u poređenju sa projektom 885 su elementarne baze kompleksa radioelektronskog naoružanja i modernizovane opreme i materijala koje isporučuju ruski proizvođači.

  Nuklearna podmornica Uljanovsk ćir
  © Sputnik
  Nuklearna podmornica "Uljanovsk" ćir
  Tagovi:
  podmornica Kursk, Jasenj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga