10:26 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2242
  Pratite nas

  Visoki izvor u Moskvi saopštio je Sputnjiku da „iza progona novinara Sputnjika u Estoniji stoje britanski pokrovitelji“.

  „Vlasti Velike Britanije su u poslednje vreme preduzele niz agresivnih koraka protiv ruskih medija: naterale su dopisnika ruskog lista da napusti London, nisu izdale vizu za rad ruskom novinaru u Britaniji, ne puštaju jedan broj ruskih novinara na događaje, namerno im otežavaju rad“, podsetio je izvor.

  Rusija će to uzeti u obzir kada bude donosila simetrične mere, zaključio je on.

  Ranije je objavljeno da je London bez objašnjenja u 2019. godini odbio da izda vize jednom broju ruskih novinara što je očigledno narušavanje njihovih prava. Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući situaciju, izjavila je da niko nije ukinuo princip reciprociteta.

  Zaposleni u estonskom Sputnjiku su prošle nedelje dobili pisma iz policije i pravosudnih organa sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak ukoliko do 2020. godine ne prekinu da rade za MIA „Rusija sevodnja“.

  Navodi se da su poslednjih meseci zaposleni u estonskoj redakciji Sputnjika više puta pozivani u policiju na informativne razgovore, tokom kojih im je preporučeno da napuste tu agenciju.

  Tagovi:
  Rusija, Velika Britanija, Sputnjik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga