04:53 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21571
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova održala je redovnu konferenciju za štampu u prsluku sa logom Sputnjika, u znak podrške novinarima te agencije u Estoniji.

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je hajkom ponašanje vlasti Estonije prema novinarima Sputnjika koji rade u toj zemlji, iako oni nisu prekršili ni zakone te zemlje, niti profesionalnu etiku.

  „Ta hajka, prava hajka koja se trenutno vodi ne samo protiv organizacije Sputnjik Estonija, nego i svakog zaposlenog, koji tamo radi – je nedopustiva. Stavite se u njihovu kožu, kao što danas nosite te prsluke sa natpisom Sputnjik“, rekla je Zaharova na pres-konferenciji.

  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Novinari sa obeležjima Sputnjika na konferenciji za štampu portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove

  „Kako je sad novinarima koji umesto da se spremaju za praznike i istovremeno kvalitetno obavljaju svoj posao, razmišljaju o svojoj budućnosti. Oni ne krše nijedan zakon, ni zemlje u kojoj žive, niti zakon povezan za profesionalnom etikom“, ocenila je ona.

  Izvršni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski ranije je pokrenuo akciju u znak podrške portalu Sputnjik Estonija. Simboli akcije pod nazivom #SputnikSila su girja (teg) narandžaste boje (simbolizuje boje Sputnjika), na kojoj je na engleskom jeziku napisano „Got You Covered!“ i narandžasti prsluk. Akciji su se već pridružili član Komiteta za međunarodna pitanja Držvane dume Rusije Jevgenij Primakov, novinar Armen Gasparjan, šef Fonda za zaštitu nacionalnih vrednosti i šef Komisije Javne komore Rusije za razvoj informacionog društva, medija i masovnih komunikacija Aleksandar Maljkevič.

  Ranije je visoki izvor u Moskvi saopštio Sputnjiku da „iza progona novinara Sputnjika u Estoniji stoje britanski pokrovitelji“. Zaposleni u Sputnjiku Estonije prošle nedelje su dobili pisma iz policije i pravosudnih organa sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak ukoliko do 2020. godine ne prekinu da rade za MIA „Rusija sevodnja“. Navodi se da su poslednjih meseci zaposleni u Sputnjiku Estonije više puta pozivani u policiju na informativne razgovore, tokom kojih im je preporučeno da napuste TU agenciju. Estonija je jedina baltička država u kojoj postoji redakcija Sputnjika. U njoj je zaposleno 35 ljudi, a njih 33 su državljani Estonije. Oni su sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“. Agencija svakog meseca u budžet zemlje uplaćuje porez u iznosu od skoro 30.000 evra.

  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Brifing portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove obeležavaju narandžasti prsluci sa znakom Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga