16:11 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11394
  Pratite nas

  Ruska pravoslavna crkva prekida svako opštenje sa aleksandrijskim patrijarhom Teodorom, koji je nedavno priznao nekanonsku „pravoslavnu crkvu Ukrajine“.

  Kako se navodi, RPC neće više spominjati ime patrijarha aleksandrijskog Teodora u diptihu, a takođe prekida molitveno i euharističko opštenje sa njim.

  Kako je saopšteno, RPC neće prekidati euharističko opštenje sa arhijerejima Aleksandrijske crkve koji nisu priznali „novu crkvu Ukrajine“.

  Sinod je skrenuo pažnju na to da odluka patrijarha Teodora da prizna ukrajinske raskolnike protivreči njegovim „brojnim izjavama podrške kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru, mitropolitu Kijevskom i cele Ukrajine Onufriju“.

  U saopštenju se ističe da „odluka o priznavanju raskolničke strukture u Ukrajini nije doneta na zasedanju Svetog sinoda Aleksandrijske patrijaršije, koje je održano od 7. do 9. oktobra, arhijereji nisu glasali i u skladu sa tim nema saborni karakter, već je tu odluku poglavar Aleksandrijske crkve doneo samostalno“.

  Parohije RPC u Africi dobijaju novi status

  Parohije u Africi, koje su formirane na inicijativu Ruske pravoslavne crkve (RPC), neće više biti pod jurisdikcijom Aleksandrijske patrijaršije, navodi se u saopštenju Svetog sinoda RPC.

  Kako se navodi, takva odluka je doneta nakon što je aleksandrijski patrijarh Teodor priznao ukrajinske raskolnike.

  Parohije u Africi će dobiti stavropigijski status. Pored toga, Sinod je promenio status parohije Ruske pravoslavne crkve u Kairu.

  „Predstavništvo patrijarha moskovskog i cele Rusije koje se nalazi pri patrijarhu aleksandrijskom da se preformira u parohiju Ruske pravoslavne crkve u Kairu“, navodi se u saopštenju.

  Moskovska patrijaršija se nada da će Aleksandrijska crkva revidirati odluku svog patrijarha Teodora o priznanju raskolničke „pravoslavne crkve Ukrajine“.

  Aleksandrijska pravoslavna crkva je 8. novembra unela Epifanija Dumenka u diptih kao poglavara „nove crkve Ukrajine“. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je s dubokim žaljenjem primila vest o priznavanju poglavara raskolničke strukture i dodala da je zbog priznavanja Epifanija nemoguće dalje molitveno spominjanje Teodora II tokom bogosluženja u okviru Moskovske patrijaršije.

  Tagovi:
  raskolnici, Aleksandrijska patrijaršija, Patrijarh Aleksandrijski Teodor drugi, Ruska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga