07:16 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 161
  Pratite nas

  Novinari televizije „Rusija 24“ izrazili su svoju solidarnost sa estonskom redakcijom agencije Sputnjik i obratili se estonskim vlastima na estonskom jeziku.

  U video-poruci objavljenoj na kanalu ruske televizije na Telegramu, novinari su kritikovali vlasti Estonije zbog situacije u vezi sa estonskom redakcijom Sputnjika.

  „To što radite je nezamislivo u 21 veku.

  To više podseća na tridesete godine 20. veka u Nemačkoj.

  Prekinite da proganjate novinare! Ne sramotite svoju zemlju!

  Dalje ruke od Sputnjika!“

  Izvršni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski ranije je pokrenuo akciju u znak podrške portalu Sputnjik Estonija. Simboli akcije pod nazivom #SputnikSila su teg narandžaste boje (simbolizuje boju Sputnjika), na kojoj je na engleskom jeziku napisano „Got You Covered!“ (Pokrivamo vas), i narandžasti prsluk.

  U znak podrške novinarima te agencije u Estoniji i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova održala je redovnu konferenciju za štampu u prsluku sa logom Sputnjika.

  Ranije je visoki izvor u Moskvi saopštio Sputnjiku da „iza progona novinara Sputnjika u Estoniji stoje britanski pokrovitelji“. Zaposleni u Sputnjiku Estonije prošle nedelje su dobili pisma iz policije i pravosudnih organa sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak ukoliko do 2020. godine ne prekinu da rade za MIA „Rusija sevodnja“.

  Navodi se da su poslednjih meseci zaposleni u Sputnjiku Estonije više puta pozivani u policiju na informativne razgovore, tokom kojih im je preporučeno da napuste tu agenciju. Estonija je jedina baltička država u kojoj postoji redakcija Sputnjika. U njoj je zaposleno 35 ljudi, a njih 33 su državljani Estonije. Oni su sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“. Agencija svakog meseca u budžet zemlje uplaćuje porez u iznosu od skoro 30.000 evra.

  Tagovi:
  podrška, Sputnjik, Estonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga