06:21 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (584)
  1571
  Pratite nas

  Predsednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev uporedio je dešavanja u crnogorskom Parlamentu, kada je usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti, sa prevratom prema ukrajinskom scenariju, kada su vlasti izvele napad na kanonsku crkvu.

  „Sa ideološke i političke tačke gledišta, dešavanja u Crnoj Gori u velikoj meri podsećaju na ono što se događalo u Ukrajini. Fizičko odstranjivanje opozicije prilikom donošenja ovakvih odluka liči na svojevrsni prevrat. Sve je to jako čudno, budući da je reč o jednoj maloj balkanskoj zemlji koja tvrdi da je privržena evropskoj demokratiji i koja želi da bude članica EU, u kojoj se svi rukovode demokratskim principima“, naveo je on.

  Aleksejev je dodao i da se „dobre stvari ne rade preko noći, već u svetlu dana, kako bi svi ljudi imali priliku to i da vide“.

  „A ako se Skupština okuplja noću i usvaja zakon, to znači da oni žele da to urade mimo opšteg prihvatanja. Glavno je što je meta ovog napada Srpska pravoslavna crkva, što i podseća na ukrajinski scenario“, istakao je.

  On je izrazio žaljenje što političko rukovodstvo Crne Gore nije uzelo u obzir glas kanonske crkve.

  „Mi znamo da se Srpska pravoslavna crkva u više navrata oglašavala protiv ovog poteza crnogorskih vlasti, kao i patrijarh Irinej lično, ali pozitivne rekacije Crne Gore nije bilo, što i izaziva žaljenje“, zaključio je Aleksejev.

  Prethodno se po ovom pitanju oglasila i Ruska pravoslavna crkva, koja je saopštila da zakon, koji se tiče crkava u Crnoj Gori, neće doneti nikakvu korist toj zemlji i destabilizovaće situaciju.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (584)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga