08:47 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Novinska agencija MIA „Rusija sevodnja“ obratila se Odeljenju za policiju i graničnu kontrolu Estonije da preispita razloge za primenu sankcija protiv agencije Sputnjik u toj zemlji, kao i odluke koje mogu dovesti do pokretanja krivičnog postupka protiv zaposlenih u estonskoj redakciji, saopštila je portparolka Sputnjika u Estoniji Elena Čeriševa.

  U zvaničnom zahtevu se navodi da MIA „Rusija sevodnja“ nije uključena u sankcioni spisak EU, iako se na toj listi nalazi generalni direktor agencije Dmitrij Kiseljov.

  Štaviše, čak i u estonskom zakonodavstvu se navodi da se ograničenja mogu primeniti samo na pravna i fizička lica koja su direktno spomenuta na spisku.

  „Da bi se primenile sankcije, mora da se dokaže da se sredstva agencije ’Rusija sevodnja‘ nalaze pod kontrolom Dmitrija Kiseljova ili u njegovom vlasništvu. Neosporna je činjenica da sredstva i resursi koji pripadaju unitarnom preduzeću Rusije nisu u vlasništvu Dmitrija Kiseljova“, navodi se u saopštenju.

  Takođe se prezicira da su sva imovina, dohodak i profit agencije „Rusija sevodnja“ državna imovina. Generalnog direktora agencije imenuje predsednik Rusije, a za rešavanje ključnih pitanja potrebna je saglasnost ili odobrenje Federalne agencije za medije.

  U dokumentu se takođe navodi da su zaposleni u agenciji Sputnjik sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“.

  „Pismo RAB-a (Rahapesu Andmebüroo, Biro informacija o pranju novca) može se tumačiti tako da zaposleni treba da raskinu svoje ugovore o radu, iako to nije predviđeno nijednim pravnim aktom“, zaključuje se u dokumentu.

  Estonija je jedina baltička država u kojoj postoji redakcija Sputnjika. U njoj je zaposleno 35 ljudi, a njih 33 su državljani Estonije. Oni su sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“. Agencija svakog meseca u budžet zemlje uplaćuje porez u iznosu od skoro 30.000 evra.

  Mnogi ruski visoki zvaničnici podržali su Sputnjik u Estoniji, između ostalog i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je obećao da će vlasti Rusije učiniti sve kako bi podržale rad Sputnjika u Estoniji i u drugim državama gde ta agencija posluje.

  I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podržala je agenciju Sputnjik, održavši redovnu konferenciju za štampu u prsluku sa logom ove ruske agencije, ali je tom prilikom i ocenila da je ponašanje vlasti Estonije — hajka prema novinarima Sputnjika.

  Tagovi:
  Estonija, Sputnjik, MIA Rosija Sevodnja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga