10:58 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1922
  Pratite nas

  Zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksej Krivoručko najavio je za narednu godinu mnoštvo novina kada je reč o modernom ruskom naoružanju, a pored protivvazduhoplovnih sistema S-500, na listi su se našli i avioni Su-57 i PAK DA, zatim raketni kompleksi „Kindžal“ i „Cirkon“, ali i tenk T-90M.

  Ministarstvo odbrane Rusije je tokom 2019. godine potrošilo više od 1,5 biliona rubalja (oko 24 milijarde dolara) kako bi se osigurao ravnomeran tempo opremanja vojske savremenim naoružanjem.

  On je precizirao i da je preko 68 odsto sredstava bilo usmereno na kupovinu serijskih visokotehnoloških primeraka oružja. Međutim, u godini koja predstoji Rusija ima nove planove.

  S-500 i S-350 „Vitez“

  Preliminarna ispitivanja najnovijeg ruskog perspektivnog protivvazduhoplovnog sistema S-500 biće pokrenuto tokom 2020. godine, rekao je Krivoručko.

  Reč je o prvom serijskom primerku ovog PVO sistema, koji bi trebalo da bude spreman za upotrebu do 2025. godine.

  Sistem S-500 Prometej
  © Foto : The Ministry of Defence of the Russian Federation
  Sistem S-500 "Prometej"

  Pored toga, Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor o kupovini najnovijih sistema S-350 „Vitez“, koji će ruskoj vojsci biti isporučeni do 2027. godine.

  Su-57 i PAK DA

  Lovac pete generacije Su-57 biće isporučivan ruskoj vojsci u dve faze, objasnio je Krivoručko.

  Prve polovine 2020. godine biće isporučeni lovci sa motorima četvrte generacije, a nakon završetka ispitivanja najnovijih motora počeće i isporuka lovaca sa motorima pete generacije.

  Pored toga, počeli su radovi na komponentama za izradu perspektivnog bombardera dalekog dometa PAK DA.

  ruski bombarder PAK DA
  Nevidljivi ruski bombarder PAK DA

  „Svi radovi se obavljaju u zadatim rokovima. Kompanija ’Tupoljev‘ sprovodi razvoj konstrukcije aviona, a počela je i izrada pojedinih komponenata“, naglasio je zamenik ministra odbrane.

  Tenk T-90M „Proriv“

  Ispitivanja tenka T-90M „Proriv“ biće završena do kraja 2019. godine, naglasio je Krivoručko.

  To znači, dodao je, da bi već naredne godine mogla da počne serijska proizvodnja ovih tenkova, kao i prve isporuke ruskoj vojsci.

  „Kindžal“ i „Cirkon“

  Hiperzvučnim raketama „Kindžal“ i „Cirkon“ će biti povećana brzina kretanja, te će biti u stanju da lete 10 puta brže od zvuka, a da se to ni na koji način ne odrazi na njihovu preciznost i navođenje.

  Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon
  Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 "Cirkon"

  Podsetimo, kako je ranije rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, ove rakete u stanju su da mimoiđu sve sisteme protivraketne odbrane i u stanju su da pogode ciljeve na udaljenosti od 2.000 kilometara.

  Ove rakete mogu da nose i konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave.

  Laserski kompleks „Peresvet“

  Krivoručko je naveo i da će laserski kompleks „Peresvet“ biti montiran na avionima, kao i da će uskoro biti povećana njegova borbena efikasnost.

  On, međutim, nije precizirao na kakvim avionima bi ovo oružje moglo da bude montirano.

  Podmornice „Borej A“ i „Jasen M“

  Ministarstvo odbrane će sledeće godine potpisati ugovore o izgradnji dve nuklearne podmornice klase „Borej A“ i dve takođe nuklearne podmornice, klase „Jasen M“, rekao je Krivoručko.

  Ruska nuklearna podmornica klase Borej Vladimir Monomah
  © Sputnik / Ilьdus Gilяzutdinov
  Ruska nuklearna podmornica klase "Borej" "Vladimir Monomah"

  Pored toga, u planu je i da se potpišu ugovori za igradnju dve nove fregate projekta 22350 i dva univerzalna desantna broda.

  Tagovi:
  naoružanje, modernizacija, vojska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga