00:42 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2243
  Pratite nas

  Politička sudbina Vladimira Putina nema analoge u sovjetskoj i modernoj ruskoj istoriji, a neke epizode iz života predsednika Rusije najbolje pokazuju njegov karakter, smatra nemački biograf Putina, politikolog i novinar Aleksandar Rar.

  Aleksandar Rar je u intervjuu Sputnjiku ispričao da je lično pitao Putina da li je istinita priča o požaru u njegovoj vikendici kod Lenjingrada iz 1996. godine. Ruski predsednik mu je potvrdio da je ova priča istinita.

  „On je bio sa prijateljem u sauni kada je kuća počela da gori. Otrčao je na drugi sprat, gde su spavale njegove ćerke i predao ih u ruke prijatelja. On im je spasio život“, ispričao je Rar.

  Putin je i drugi put ušao u kuću koja gori, u potrazi za koferom u kojem se čuvala gotovina.

  „Putin je video da je sav novac izgoreo i da je samo njegov naprsni krst ostao netaknut“, dodao je Rar.

  On je priznao da je mnogo profesionalno učestvovao u uređivanju i pripremi „biografija sovjetske elite“, ali biografija Putina, po njegovim rečima, jako se razlikuje od „stare elite“. To je bio potpuno drugačiji model karijere.

  Rar je naglasio da je Putin „najznačajniji političar 21. veka“, koji je stvorio novu zemlju uz pomoć jake volje i sopstvenih ideja. Ekspert je objasnio da se „tako jak političar retko pojavljuje u novijoj istoriji“.

  „On je iz obične porodice, njegovi roditelji su bili vrlo jednostavni ljudi. Tokom pada Istočne Nemačke, KGB-a i SSSR, on je takođe doživeo pad, ali se ipak vratio, išao ka vrhu. Ova dinamika, ti usponi i padovi — to je bilo potpuno drugačije od biografije Jeljcina i drugih sovjetsko-ruskih funkcionera“, zaključio je Rar.

  Tagovi:
  Rusija, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga