11:45 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 950
  Pratite nas

  Specijalni arhivski materijali, posvećeni obeležavanju 20. godišnjice ruskog predsednika Vladimira Putina na čelu države, objavljeni su na zvaničnom sajtu Kremlja.

  „Pres-služba predsednika je pripremila album koji čine arhivski snimci i fotografije koje su privatni fotografi i operateri zabeležili za ovih 20 godina“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  Fotografija Vladimira Putina u supermarketu Joločka u Tomsku
  © Foto : 20.kremlin.ru
  U supermarketu "Joločka" u Tomsku

  Kako je saopšteno, objavljeno je 600 fotografija i 100 video-snimaka.

  Peskov je istakao da su materijali objavljeni na sajtu 20.kremlin.ru u rubrici „Putin. 20 godina“.

  „To nije hronika, niti letopis, to nije potpuna istorija. To su najupečatljivije fotografije i video-snimci. Nešto od toga je objavljivano, ali je verovatno već zaboravljeno, a nešto će biti objavljeno prvi put“, naglasio je Peskov.

  Fotografija Vladimira Putina na skijalištu Abzakovo
  © Foto : 20.kremlin.ru
  Na skijalištu "Abzakovo"

  On je naveo da će, između ostalog, biti objavljeno prvo novogodišnje obraćanje Putina, snimci na kojima se vidi kako su predsednici Rusije i Ukrajine zajedno u Sevastopolju obeležili dan Vojno-pomorske flote, pregovori Putina na pomorskoj vojnoj bazi u Italiji i slično.

  Potrebno je oko 2,5 sata da se pregleda sav materijal.

  Za sada su dostupni materijali koji su nastali do 2004. godine, a u narednim nedeljama će biti objavljene i preostale fotografije i video-snimci.

  Prve arhivske fotografije i video-snimci prikazuju imenovanje Putina na mesto vršioca dužnosti predsednika Rusije.

  „Boris Jeljcin najavio je ostavku sa mesta predsednika Rusije“, navodi se u opisu video-snimka, u kome je zabeleženo kako Jeljcin daje ostavku.

  Fotografija Vladimira Putina i Žaka Širaka
  © Foto : 20.kremlin.ru
  Sa Žakom Širakom

  U tom bloku arhivskih dokumenata može se videti i fotografija na kojoj Jeljcin, u prisustvu patrijarha moskovskog i cele Rusije Alekseja II, predaje Putinu ukaz o ostavci. Na fotografijama je zabeležena i predaja nuklearnog kofera, primerak Ustava i slično.

  „Novi status Vladimira Putina uneo je određene izmene u njegov raspored“, piše ispod fotografije, na kojoj Putin i Jeljcin zajedno napuštaju Kremlj, nakon ostavke prvog predsednika Rusije.

  Već u februaru je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a postignut dogovor o obnavljanju kontakata između Rusije i NATO-a.

  Kako se ističe, jedan od glavnih izazova za Putina u prvim godinama na vlasti bila je situacija na Severnom Kavkazu.

  Fotografija Vladimira Putina na svečanosti u čast nacionalnog praznika Sabantuj u Tatarstanu
  © Foto : 20.kremlin.ru
  Na svečanosti u čast nacionalnog praznika Sabantuj u Tatarstanu

  „Teroristički napadi, potapanje podmornice ’Kursk‘ i druge nevolje ostavile su crni trag u istoriji dvehiljaditih godina. Ali sve probleme treba pažljivo rešavati, i truditi se da se te tragedije ne ponove“, navodi se na sajtu.

  Među arhivskim materijalima su i fotografije ruskog predsednika sa njegovim kućnim ljubimcem — psom Koni, koju mu je poklonio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

  Na sajtu su predstavljene i fotografije Putina sa premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom, predsednikom Ukrajine Leonidom Kučmom, predsednikom SAD Bilom Klintonom, rimskim papom i mnogim drugim poznatim ličnostima.

  Na sajtu su objavljene fotografije ruskog predsednika u neformalnom okruženju — na pecanju, tokom plivanja sa delfinima i slično.

  Tagovi:
  dokumenti, arhiva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga