13:08 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 231
  Pratite nas

  Moskva i Kijev potpisali su nagodbu o antimonopolskom sporu, prema kojem ruske kompanije treba da povuku antimonopolske zahteve u vrednosti od 7,4 milijarde dolara, saopštio je zamenik ministra pravde Ukrajine Ivan Leščina.

  „Ne mogu da otkrivam detalje ugovora jer je poverljiv, ali važno je da Rusija povlači svoja potraživanja, a mi ne kršimo svoje pravilo da ne zaključujemo nagodbe o investicionim arbitražama, prema kojima Ukrajina mora da plati investitoru bilo kakvu odštetu“, napisao je diplomata.

  „Ukrajina i ’Gasprom‘ potpisuju sporazum o investicionoj arbitraži“, napisao je Leščina na svojoj stranici na Fejsbuku, uz koju je priložio fotografiju dokumenta na kojem stoje potpisi predstavnika „Gasproma“ Elene Burmistrove i ukrajinskog ministra pravde Denisa Maljuske.

  „Potpisivanje sporazuma otvara put za zaključivanje dugoročnih sporazuma o transportu gasa između ’Naftogasa‘ i ’Gasproma‘, čemu je težila Ukrajina. Ostaje da sačekamo dobre vesti iz Beča. Nadam se da do toga nije dugo ostalo“, zaključio je Leščina.

  Protokol o gasnoj saradnji, koji su Rusija i Ukrajina potpisale 20. decembra, predviđao je da Kijev u okviru nagodbe o antimonopolskom sporu odustane od svih zahteva (u vrednosti od oko 7,4 milijarde dolara), a „Gasprom“ povuče iz suda u Ženevi zahtev za kršenje obaveza o zaštiti investicija od strane Ukrajine.

  Tagovi:
  Naftogas, Gasprom, spor, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga