04:49 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (230)
  0 831
  Pratite nas

  Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril nazvao je „borbom protiv Rusije“ jedan od političkih ciljeva donošenja takozvanog „anticrkvenog“ zakona u Crnoj Gori, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

  „Treba da budemo solidarni sa vladikom Amfilohijem, da osudimo zauzimanje hramova i sve pokušaje državnih vlasti Crne Gore da otmu imovinu kanonske Crkve. I to se dešava u srcu Evrope — te Evrope koja se deklarisala, kao i SAD, za princip odvajanja Crkve od države! Ispada da se princip sekularne države lako potire radi određenih političkih ciljeva, uključujući, nesumnjivo, i borbu protiv Rusije“, rekao je patrijarh za vreme ručka nakon Liturgije u Sretenskom manastiru.

  Poglavar Ruske crkve je podsetio da je u Crnoj Gori, „gde su se uvek posebno odnosili prema Rusiji“, nedavno donet zakon po kojem crkvena imovina treba da pređe od kanonske Crnogorske eparhije Srpske pravoslavne crkve ka raskolnicima“.

  U vezi sa opasnom situacijom u kojoj se našla kanonska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori, u subotu 28. decembra 2019. godine održana je sednica (uz pomoć savremenih sredstava veza) Svetog Sinoda Ruske pravoslavne crkve, čiji članovi su jednodušno podržali Patrijaršijsku i Sinodsku poslanicu povodom situacije u Crnoj Gori.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (230)
  Tagovi:
  Crna Gora, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga