14:23 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1011
  Pratite nas

  Kompetentne institucije EU treba da reaguju na situaciju oko Sputnjika u Estoniji i daju ocenu sankcionih dejstava Talina protiv službenika agencije, izjavila je za Sputnjik predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Primetili smo da se zvanični Talin više puta pozivao na takozvane ’sankcije EU‘, u pokušaju da opravda grubo kršenje prava novinara informativne agencije Sputnjik u Estoniji u profesionalnoj delatnosti“, rekla je Zaharova.

  Ona je naglasila da Moskva ocenjuje ovakve akcije Talina nelegitimnim, jer ne zna za „bilo kakve jednostrane restriktivne mere EU“ protiv predstavnika medija.

  „Pozivamo kompetentne organe EU, između ostalog Evropski savet i Evropsku spoljnopolitičku službu, da daju adekvatnu ocenu akcija vlasti Estonije i njihovog pozivanja na stavove EU“, zaključila je Zaharova.

  Ranije je saopšteno da su službenici Sputnjika u Estoniji dobili obaveštenje od „Svedbanke“ da im se zatvaraju računi u zemlji.

  Zaposleni u Sputnjiku Estonija ranije su dobili od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će se protiv njih pokrenuti krivični postupak ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“. Kao osnova za ove akcije navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. godine protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, u koju ulazi Sputnjik“, već lično generalnom direktoru agencije Kiseljovu.

  Tagovi:
  Sputnjik, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga