09:16 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2022
  Pratite nas

  Zaposleni u Sputnjiku Estonija primorani su da prekinu radni odnos sa redakcijom od 1. januara 2020. godine zbog pretnje krivičnim gonjenjem, navodi se u zvaničnom saopštenju pres-službe novinske agencije „Rusija sevodnja“.

  „Zbog pretnje krivičnim gonjenjem od strane estonskih vlasti prema članu koji predviđa kaznu do pet godina zatvora, zaposleni u Sputnjiku Estonija bili su prinuđeni da donesu odluku da prekinu radni odnos sa redakcijom od 1. januara 2020. godine. Sputnjik Estonija i novinska agencija ’Rusija sevodnja‘ podržavaju svoje zaposlene u toj odluci“, navodi se u saopštenju.

  Iskustvo pokazuje da je uprkos očigledno apsurdnim pretnjama estonskih vlasti, krivično gonjenje novinara u današnjoj Evropi stvarnost, ističe agencija.

  „Ne smatramo da je moguće rizikovati slobodu ljudi. Smatramo da postupci estonskog režima prema građanima svoje zemlje predstavljaju otvoreni progon, pravno bezakonje, ispoljavanje totalitarizma i grubo kršenje principa slobode govora, neviđenih u Evropskoj uniji. Jedina ’krivica‘ novinara je rad u ruskim medijima“, zaključuje se u saopštenju.

  Prema navodima pres-službe, predstavnik OEBS-a Arlem Dezir je već izjavio da je proširenje pojedinačnih sankcija EU protiv Dmitrija Kiseljova na celu agenciju i novinare — veliki problem slobode štampe.

  Preduzećemo sve potrebne pravne i druge korake kako bi novinari Sputnjika mogli da rade bez straha od krivičnog gonjenja od strane estonskih organa reda“, navodi se u saopštenju.

  Rad redakcije je obustavljen, ali će sajt estonskog Sputnjika nastaviti da radi. Biće potrebno vreme da se on potpuno obnovi, ističe agencija.

  „Pozivamo sve međunarodne i evropske organizacije da izraze svoj stav o postupcima estonskih vlasti. Posebno apelujemo na UN, EU, OEBS, Evropski parlament i Reportere bez granica. Zahvaljujemo novinarskoj zajednici, javnim ličnostima, političarima i međunarodnim organizacijama na podršci kolegama. Moralna podrška je sada vrlo važna i biće potrebna u budućnosti“, dodaje se u saopštenju.

  Problem Sputnjika u Estoniji

  Zaposleni u Sputnjiku Estonija ranije su dobili od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će se protiv njih pokrenuti krivični postupak ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“. Kao osnova za te akcije navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

  Komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

  Tagovi:
  Rusija sevodnja, Estonija, Sputnjik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga