10:47 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  5460
  Pratite nas

  Ovog meseca posle teške bolesti napustio nas je Ilja Čislov (54), ruski slavista, pisac, prevodilac, profesor, izvrstan poznavalac srpske kulture, tradicije i istorije.

  Voleo je Srbiju i srpski narod i mnogo je učinio za Rusiju i Srbiju, za kulturu, za obrazovanje, za crkvu i za narodnu diplomatiju.

  Dopisni član SANU i bivši ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić ističe da je sa iskrenim žaljenjem primio vest o smrti profesora Ilje Čislova.

  „Odavno sam ga znao, još pre nego što sam došao u Moskvu, od devedesetih godina prošlog veka. Uvek je vrlo blisko i prijateljski doživljavao sve ono što se dešavalo Srbima u svim našim zemljama. Tokom mog boravka u Moskvi sretali smo se često. Ja, prosto, i ovog momenta osećam potrebu da kažem da je njegova ljubav prema našem narodu bila neizmerna, da je on gotovo misionarski prenosio tu ljubav i to znanje na mlađe ljude. Sećam se prilikom posete Gimnaziji ’Svetog Jovana Bogoslova‘, gde je on predavao, i prilikom one prelepe manifestacije u našoj Ambasadi ’Srbija u mom srcu‘ da je Ilja uvek bio tu, a da su sva njegova deca napamet znala mnoge Rakićeve, Dučićeve, Bećkovićeve pesme, mnoge stihove iz narodne poezije, kao i savremenih pesnika. Odlazak jednog takvog čoveka je zaista veliki gubitak za nas, za srpski narod, jer smo u profesoru Ilji Čislovu imali jednog velikog i iskrenog prijatelja, najiskrenije i duboko posvećenog svemu što su srpska kultura, tradicija i istorija“, rekao je Terzić.

  On je podsetio i da je prošle godine u Rusiji objavljeno prvo dvojezično izdanje čuvenog filozofsko-religioznog speva „Luča mikrokozma“ Petra II Petrovića Njegoša, koje je priredio i preveo Ilja Čislov, uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

  „Ilja Čislov je bio dobar znalac srpskog jezika. Prevodio je mnoge naše pesnike. Između ostalih, preveo je ’Luču mikrokozmu‘. To je, naravno, za jednog stranca veoma veliki i veoma težak posao.“

  Ilja Čislov je autor stotine publikacija, uključujući radove o istoriji srpske kulture i tradicije i prevodilac na desetine pesničkih zbirki najboljih srpskih pesnika. Bio je predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva i organizator mnogih međunarodnih kulturnih projekata.

  Umro je u Moskvi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga