11:26 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1454
  Pratite nas

  Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je sveštenstvo i monahe Ruske pravoslavne crkve da pruže podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

  „Moramo osuditi oduzimanje hramova i bilo kakve pokušaje državnih vlasti Crne Gore da oduzmu svu imovinu iz kanonske crkve... Treba da pišemo pisma podrške vladiki Amfilohiju, izražavamo mu našu ljubav, da mu govorimo da Ruska crkva ostaje zajedno sa pravoslavnom Crnom Gorom. Vrlo važno je da oni koji danas stradaju u Crnoj Gori osećaju podršku naše Crkve“, izjavio je juče patrijarh Kiril, a navodi se na sajtu RPC.

   

  On je dodao i da treba pisati pisma u Carigrad, u kojima će se upozoravati grčki jerarsi da je nedopustivo rušiti jedinstvo pravoslavlja.

  Patrijarh je izjavio da se Ruska pravoslavna crkva ne nalazi pod političkim pritiskom i da je nezavisna u svojim spoljnim poslovima.

  „Rusija danas vodi nezavisnu politiku i ruska Crkva ima potpuno nezavisan pogled i na unutrašnje i na spoljne stvari. Naravno, u tome se jako razlikujemo od drugih pomesnih crkava koje su zavisne od ne samo od necrkvenih snaga, već, rekao bih, i od antihrišćanskih... Mi treba da budemo sa onima čije crkve zatvaraju ili predaju raskolnicima, sa onima koji stradaju za Božju istinu“, rekao je ruski patrijarh.

  Tagovi:
  Mitropolit Amfilohije, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga