15:51 19 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11251
  Pratite nas

  Predsednik krimske regionalne nacionalno-kulturne autonomije krimskih Tatara Ejvaz Umerov rekao je da je obraćanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog krimskim Tatarima u svom novogodišnjem govoru komična situacija i pozvao ukrajinske vlasti da odrastu i priznaju izbor Krimljana da žive u sastavu Rusije.

  „Ovo je komična situacija. Predsednik Ukrajine u svom obraćanju umesto odgovora na nered koji još uvek traje u zemlji, nije zaboravio krimske Tatare, izgovorivši rečenicu na krimsko-tatarskom jeziku... i zaključio da svi smo Ukrajinci“, rekao je Umerov za Sputnjik.

  „Ne mogu da se složim sa predsednikom Zelenskim... Mi smo deo multinacionalne Rusije i sa nama je sve bilo u redu 2019. godine, a biće još bolje 2020. godine. Najbolji poklon koji Ukrajina može da nam dâ 2020. godine, jeste da odraste i prepozna naš izbor, izbor u korist našeg doma, Rusije“, istakao je Umerov.

  On smatra da fraza na krimsko-tatarskom jeziku nije trebalo da bude upućena Krimljanima, već liderima organizacije Medžlis krimsko-tatarskog naroda koji su pobegli sa Krima nakon ponovnog ujedinjenja sa Rusijom.

  Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u svom novogodišnjem obraćanju stanovnicima Ukrajine izgovorio nekoliko rečenica na krimsko-tatarskom, svrstavajući Krimljane među Ukrajince.

  Tagovi:
  Rusija, Krim, Ukrajina, krimski Tatari
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga