16:17 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1352
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan pustili su u rad gasovod „Turski tok“. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov.

  Putin je istakao da je to važan događaj, ne samo za Rusiju i Tursku, nego i za celu Evropu.

  „Svi koji prisustvuju zvaničnoj ceremoniji puštanja u rad nove gasne magistrale svedoci su zaista važnog događaja, ne samo za Rusiju i Tursku, nego i za zemlje južne Evrope i ceo kontinent“, naglasio je on.

  Putin zahvalio Erdoganu

  Putin je zahvalio turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu za političku volju, koju je pokazao prilikom realizacije projekta „Turski tok“.

  „Želim da posebno zahvalim turskim vlastima i predsedniku Turske na pravovremenom izdavanju svih neophodnih dozvola i licenci koje su bile neophodne za izgradnju gasovoda, kao i za političku volju koju je pokazao turski predsednik prilikom realizacije projekta od nacionalnog značaja, koji zadovoljava nacionalne interese zemlje. Siguran sam da će Rusija i Turska u budućnosti realizovati još mnogo novih projekata od uzajamne koristi, kako u energetskoj, tako i u drugim sferama“, naglasio je ruski lider.

  Rusija i Turska - primer delotvorne saradnje

  On je dodao da su Rusija i Turska primer delotvorne saradnje u svetlu eskalacije situacije na Bliskom Istoku.

  „Živimo u složenom svetu i, nažalost, u regionu kom mi pripadamo, primećuju se ozbiljne tendencije ka zaoštravanju situacije. Sa druge strane, Turska i Rusija pokazuju sasvim drugačiji primer interakcije i saradnje koja služi na dobrobit naših naroda i naroda cele Evrope, celog sveta“, rekao je ruski lider.

  On je dodao da se saradnja Rusije i Turske razvija skoro u svim sferama, uprkos smetnjama trećih zemalja.

  „Uspešna realizacija velikog zajedničkog projekta izgradnje gasovoda preko Crnog mora jasno svedoči o tome da rusko-tursko strateško partnerstvo daje značajne vidljive rezultate. Uprkos teškoj situaciji u svetu i pokušaju niza međunarodnih igrača da spreče širenje obostrano korisne saradnje naših zemalja, posao se odvija po planu“, naglasio je ruski lider.

  Turska: Rusija je naš glavni dobavljač gasa

  „Turska će dobijati 15,7 milijardi kubnih metara gasa godišnje, zahvaljujući puštanju u rad gasovoda ’Turski tok‘“, izjavio je turski ministar energetike Fatih Donmez na zvaničnoj ceremoniji.

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija ostaje glavni dobavljač gasa za Tursku, kao i da će dve zemlje u budućnosti realizovati nove zajedničke projekte u oblasti energetike.

  „Potražnja Turske za gasom je u porastu. Rusija je naš glavni dobavljač. Iz Rusije nam je isporučeno 400 milijardi kubnih metara gasa. Naša saradnja u oblasti energetike je veoma uspešna. Nastavićemo da realizujemo nove projekte sa Rusijom“, istakao je on.

  Erdogan se nada da će Turska uz pomoć Rusije uspeti da smanji napetost u regionu.

  Turski tok
  © Sputnik /
  Turski tok
  Tagovi:
  gasovod, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Turska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga