12:47 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 541
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče ne samo na taj region, nego i na celu Evropu.

  „Tokom razgovora o međunarodnim i regionalnim temama razmatrali smo, pre svega, situaciju u Libiji, u kojoj, nažalost, i dalje traju borbena dejstva velikih razmera, raste teroristička aktivnost, a ekonomija i socijalna sfera, nažalost, degradiraju“, rekao je Putin nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

  Ruski predsednik je istakao da očekuje da će za nekoliko sati, u skladu sa dogovorom koji je pre nekoliko dana postignut sa Turskom, suprotstavljene strane u Libiji obustaviti vatru.

  „Važno je okončati oružani sukob Libijske nacionalne armije maršala Halife Haftara i Vlade nacionalnog jedinstva gospodina Fajeza Saradža, uspostaviti primirje, preduzeti mere da se obnovi politički proces sa konačnim ciljem — prevladavanjem raskola unutar zemlje i formiranjem jedinstvenih državnih institucija“, rekao je Putin.

  Angela Merkel je naglasila da se Nemačka nada da će napori Rusije i Turske da se reši sukob u Libiji biti uspešni, kao i da Berlin očekuje da će uskoro biti održana konferencija o Libiji.

  Vladimir Putin i Angela Merkel
  © AP Photo / Pavel Golovkin
  Vladimir Putin i Angela Merkel

  „Mislim da su turski predsednik Redžep Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin imali produktivan sastanak u Istanbulu. U okviru tog sastanka se radi na prekidu vatre. To bi mogao biti korak u okviru berlinskog procesa, među zemljama koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim zemljama, kako bi se izradio određeni dokument na visokom nivou“, rekla je Merkelova.

  Prema njenim rečima, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i njegov specijalni izaslanik odgovaraju za organizaciju berlinskog mirovnog procesa.

  „Ne nameravamo da se mešamo u suverenitet Libije i zbog toga će sukobljene strane — gospodin Saradž i gospodin Haftar — takođe biti uključeni u rešavanje tih pitanja“, naglasila je Merkelova.

  Ruski predsednik je rekao da Moskva podržava inicijativu da se u Berlinu održi konferencija o Libiji pod okriljem Ujedinjenih nacija.

  On je naglasio da situacija u Libiji podriva bezbednost i stabilnost u regionu, negativno se održavajući i na samu Evropu.

  „Imam u vidu nelegalne migracije i krijumčarenje oružja i narkotika“, naveo je ruski predsednik.

  Komentarišući informacije o ruskim plaćenicima u Libiji, Putin je istakao da, čak i ako u toj zemlji ima ruskih državljana koji ratuju, oni ne predstavljaju interese Rusije i ne dobijaju novac od nje.

  Tagovi:
  konferencija, Libija, Angela Merkel, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga