20:33 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je da je komandant Libijske nacionalne armije, general Halifa Haftar napustio Rusiju ne potpisavši sporazum o primirju sa Vladom nacionalnog sporazuma.

  Na pitanje da li je Haftar napustio Moskvu, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova odgovorili su potvrdno.

  U Moskvi su u ponedeljak održani međulibijski pregovori u kojima su učestvovali predstavnici Rusije i Turske. Informisani libijski izvor saopštio je da je Haftar napustio Moskvu, a da prethodno nije potpisao sporazum o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža. Ministar spoljnih poslova Vlade Libije Muhamed el Taher Sijala izjavio je za Sputnjik da je delegacija Vlade nacionalnog sporazuma potpisala sporazum, nakon čega je otišla u Istanbul.

  Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da je konačni dokument na pregovorima u Moskvi potpisalo nekoliko sukobljenih libijskih strana, ali da je Haftar zatražio još vremena.

  Sukob u Libiji

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

  Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

  Tagovi:
  Halifa Haftar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga