15:23 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  921531
  Pratite nas

  Carigradski patrijarh Vartolomej rešio je da zabije nož u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi „legalizacijom raskola u Severnoj Makedoniji“, odlučivši da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama, izjavio je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.

  „Carigrad namerava da legalizuje još jedan raskol. Patrijarh Vartolomej podržao je žalbeni postupak Makedonske pravoslavne crkve. Očigledno je odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama. To je u suštini zabadanje noža u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj već preti progon u Crnoj Gori“, rekao je Lejgoda.

  On je naveo i da je svrha nedavnog sastanka patrijarha Vartolomeja sa predsednikom prelazne Vlade Severne Makedonije Oliverom Spasovskim i nekadašnjim premijerom Zoranom Zaevom bila da se razmotri mogućnost za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Severne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

  Podsetimo, nakon sastanka odlučeno je da se delegacija Srpske pravoslavne crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje.

  Tagovi:
  Severna Makedonija, raskol, vaseljenski patrijarh Vartolomej, Ruska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga