16:11 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11833
  Pratite nas

  Novi premijer Rusije Mihail Mišustin objavio je u Državnoj dumi kako vidi svoj rad na ovom položaju i šta namerava da zahteva od ministara.

  Odgovarajući na pitanja parlamentaraca, naglasio je da pozdravlja otvorenu kritiku i naveo ličnu odgovornost članova Vlade. Sputnjik vam objašnjava šta Mišustin predlaže da se promeni u izvršnoj vlasti Rusije.

  Lična odgovornost Vlade

  Mišustin je naveo da će „orijentisati novi sastav Vlade Rusije na blisko partnerstvo sa poslanicima Državne dume, partijama i Savetom Federacija“.

  „Želim da vas uverim da će svi članovi Vlade biti lično odgovorni za postizanje nacionalnih razvojnih ciljeva“, dodao je on.

  Prioritet — socijalna pravda

  Mišustin smatra da obraćanje predsednika Vladimira Putina Saveznom parlamentu treba, pre svega, shvatiti kao program socijalne pravde zasnovan na tradicionalnim vrednostima i upućen ljudima i njihovim najvažnijim problemima.

  „Na prvom mestu je briga o deci, porodici, rastu njihovog blagostanja i poboljšanju kvaliteta života“, istakao je on.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i kandidat za novog premijera Mihail Mišustin na sastanku u Kremlju
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй

  Obaveza majskih ukaza

  „Naravno, majski ukazi su bezuslovni za izvršenje. Time će se baviti Vlada“, odgovorio je Mišustin na pitanje o realizaciji naloga predsednika u oblasti socijalne politike, obrazovanja i nauke.

  Oporavak odbrambene industrije

  Mišustin je skrenuo pažnju na činjenicu da domaća odbrambena industrija pravi visokotehnološke proizvode.

  „Njen dalji razvoj je, bez sumnje, naš prioritet. U uslovima stabilizacije državne odbrambene narudžbine, posebno je važno oporaviti i normalizovati finansijsku situaciju odbrambenih organizacija, aktivno diverzifikovati preduzeća vojne industrije i povećavati civilnu naučno-istraživačku proizvodnju“, naglasio je on.

  Novac za realizaciju projekata

  „Zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti i profitabilnom budžetu, imamo finansijske izvore za realizaciju svih zadataka koje je postavio predsednik, počevši već od januara ove godine“, precizirao je Mišustin.

  „Za realizaciju predsednikovih naloga u naredne četiri godine biće potrebno četiri biliona rubalja, konkretno 2020. godine — 450 milijardi“, dodao je on.

  Biznis i nova radna mesta

  Mišustin je, takođe, istakao značaj poboljšanja poslovne klime.

  „Kako bi se ljudi koji se bave biznisom, uključujući i mlade, osećali samouvereno i zaštićeno, i kako bi mogli da razvijaju svoj posao, otvaraju nova radna mesta i, što je najvažnije, povećavaju plate zaposlenima“, objasnio je on.

  Ruski premijer smatra da je za dalji razvoj i rast BDP-a prvenstveno potrebno stimulisati rast investicija i vratiti izgubljeno poverenje između vlasti i biznisa.

  On je podsetio da je jedan od prioriteta Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini povećanje realnih prihoda građana i naveo da treba usvojiti paket zakona o zaštiti i promociji investicija i osigurati da oni svugde prorade.

  Istovremeno, on je naglasio da je potrebno da se uklanjaju suvišne administrativne barijere i da se efikasno sprovede i dovrši reforma nadzora i kontrole.

  Socijalna pomoć

  Novi ruski premijer izjavio je da postoji potreba da se u naredne dve godine razvije sistem ciljane socijalne pomoći za socijalno ugrožene. On je objasnio da postoji veliki broj olakšica i da postoji princip za njihovu automatsku raspodelu, kada se ne vidi targetirana auditorija gde su one otišle i predložio je da se socijalna pomoć ciljano usmeri.

  Sredstva za auto-puteve

  Mišustin se založio za ukidanje ograničenja infrastrukture u saobraćajnom sektoru.

  „Pre svega, radi se o putevima koji povezuju centre oblasti, izlaze na savezne auto-puteve, kao i obilaznicama velikih gradova“, objasnio je on.

  Pare za ekonomiju

  Mišustin je skrenuo pažnju na potrebu aktivnog zajedničkog rada Centralne banke i finansijskog bloka Vlade, kako bi se privukao novac za realan sektor ekonomije. „Ovo je jedan od najvažnijih zadataka Centralne banke. Ali, naravno, finansijsko-ekonomski blok Vlade će, kao i do sada, pružati potrebnu pomoć i aktivno učestvovati u tome“, rekao je on poslanicima.

  Ekspanzija Rusije u digitalnoj oblasti i tehnološki razvoj

  „Rusija ima odlična rešenja i svoje platforme. U tom smislu je veoma važno da pomognemo našim pametnim momcima koji stvaraju ove digitalne platforme i da pomognemo izvozu, gde možemo da pomognemo i gde možemo da se razvijamo“, ocenio je Mišustin.

  On je takođe naveo da planira stimulisanje tehnološkog razvoja ekonomije.

  „Potrebno je izvršiti pravi proboj u digitalizaciji realnog sektora“, istakao je novi premijer Ruske Federacije.

  Mišustin je na kraju obećao da će u aprilu 2020. godine Donjem domu Parlamenta podneti izveštaj o politici Vlade i izrazio je nadu da će on biti odobren.

  Tagovi:
  premijer, Mihail Mišustin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga