04:16 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  544313
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će otvoriti centar za arhivska dokumenta o Drugom svetskom ratu.

  „Zatvorićemo prljava usta koja neki lideri otvaraju preko brda, kako bi postigli neposredne političke ciljeve. Zapušićemo im usta istinitim informacijama“, rekao je Putin na sastanku sa veteranima i predstavnicima patriotskih organizacija.

  Predsednik je naveo primer Izraela, koji ni na sekundu ne dozvoljava da se zaboravi Holokaust — genocid nad Jevrejima. On je podsetio da će narednih dana posetiti Izrael i prisustvovati otkrivanju spomenika žrtvama blokade Lenjingrada.

  „Veoma sam zahvalan ovoj inicijativi rukovodstva Izraela i svima koji su bili inicijatori tog događaja. To je važan događaj. On podseća na žrtve Drugog svetskog rata i na one koji su dali odlučujući doprinos u porazu nacista“, rekao je šef ruske države.

  „Jevrejske društvene organizacije i rukovodstvo Izraela vrlo pametno rade, ne dajući da svet zaboravi žrtve Holokausta“, naglasio je Putin.

  „Na žalost, među žrtvama holokausta je značajan broj Jevreja iz Sovjetskog Saveza — ruskog naroda“, dodao je Putin, naglasivši da je najveće gubitke u Drugom svetskom ratu, skoro 70 odsto, ponela današnja Rusija.

  U vezi sa tim, Putin je saopštio da će Rusija formirati centar za arhivsku dokumentaciju.

  „Zapušićemo pogana usta onima koji menjaju istoriju, predstavljaju je u lažnom svetlu i smanjuju ulogu naših otaca i dedova, naših heroja koji su poginuli, braneći svoju otadžbinu i praktično ceo svet od kuge“, izjavio je predsednik.

  On je naglasio da će ovaj sajt i ovaj centar „biti otvoreni i za naše građane i za ceo svet“.

  „Mi ćemo onemogućiti čak i pokušaje da se predstavi istorija u potpuno lošem svetlu. Ta pogana usta ćemo začepiti zauvek ovim dokumentima“, ponovio je ruski predsednik.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga