12:56 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  1500
  Pratite nas

  Rusija i Turska učinile su veoma dobar korak time što su pozvale libijske strane da prekinu vatru i obe strane su se odazvale ovom pozivu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa turskim kolegom u Berlinu.

  „Mi zaista veoma efikasno radimo u mnogim ključnim oblastima međunarodne politike, posebno regionalne prirode. Ovde mislim na Siriju, sve u vezi sa iranskim nuklearnim programom i, naravno, rešavanje libijskog sukoba. Učinili smo vrlo dobar korak na sastanku u Istanbulu i pozvali libijske strane da prekinu vatru, prestanu sa borbenim dejstvima. I uprkos činjenici da se određeni incidenti i dalje dešavaju, ipak su obe strane poslušale naš poziv i velike borbe su zaustavljene“, rekao je Putin na sastanku sa turskim predsednikom pre konferencije o Libiji.

  „Po mom mišljenju, već to je dobar rezultat koji je stvorio preduslove za današnji susret ovde u Berlinu“, rekao je Putin i dodao da Rusija podržava ovu inicijativu nemačke kancelarke o rešavanju libijske krize.

  Komentarišući činjenicu da Haftar nije potpisao dogovor, Putin je rekao da iako nije sve uspelo, ne treba gubiti nadu da će se dijalog nastaviti.

  Ovo je već drugi lični sastanak Putina i Erdogana ove godine. Prethodno su se predsednici 8. januara sastali u Istanbulu, gde su se dogovorili da razrade jedinstveni stav o Libiji i upute poziv liderima u Tripoliju i Tobruku da prekinu vatru. Od 12. januara na glavnim frontovima na snazi je primirje.

  Berlinska konferencija održava se posle međulibijskih pregovora u Moskvi 13. januara i ona je njen logičan nastavak. Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u petak je istakao da su konačni dokumenti Berlina gotovo dogovoreni. Ujedinjene nacije su objasnile da nacrt konačne izjave uključuje šest tačaka, među kojima su prekid borbenih dejstava, poštovanje embarga na oružje i reforma sektora bezbednosti.

  Osim sukobljenih strana i lidera Rusije i Turske, na forumu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, američki državni sekretar Majk Pompeo i predstavnici nekoliko drugih država.

  Tema:
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  Tagovi:
  Berlin, konferencija, primirje, Turska, Libija, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga