03:05 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede (178)
  1451
  Pratite nas

  Stvaranje javno dostupnog ruskog arhivskog centra posvećenog Drugom svetskom ratu će otkloniti mogućnost da se u narednim decenijama iskrivljava istorija, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Napravićemo centar od arhivskih dokumenata, video i foto materijala koji decenijama unapred, a možda i na mnogo duže vreme, nikome neće dati mogućnost da iskrivljuje ovu istoriju kako bi postigao neke svoje oportunističke, trenutne političke ciljeve, nanositi štetu spomenu na naš narod, sećanju na naše očeve, dedove koji su dali svoje živote u borbi protiv nacizma“, rekao je Putin za televiziju „Rusija 1“.

  Prema njegovim rečima, Rusija u tom kontekstu nikome ništa ne mora da dokazuje.

  „Ali mi apsolutno moramo učiniti nešto drugo: moramo učiniti sve kako ta istina (o ratu) ne bi bila zaboravljena i moramo se suprotstaviti tom iskrivljavanju istorije objektivnim informacijama, kojih imamo dovoljno“, naglasio je ruski predsednik.

  Ruske vlasti su više puta govorile da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Predsednik Rusije je polovinom decembra izjavio da su one, između ostalog Poljska, sklopile zaveru sa fašističkom Nemačkom, a da Rusija ima na raspolaganju dokumente kako su pregovori vođeni. Prema rečima ruskih političara, Evropa nije spremna da prizna ovaj deo svoje istorije.

  U svom obraćanju Saveznoj skupštini Putin je rekao da je Rusija dužna da obezbedi očuvanje istine o Drugom svetskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja istorije.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede (178)
  Tagovi:
  Vladimir Putin, istorija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga