11:40 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 540
  Pratite nas

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je „spekulacijama“ i „mitom“ izjavu specijalnog predstavnika SAD za Iran Brajana Huka da postoji „standard UN“ kojim se Iranu zabranjuje obogaćivanje urana.

  „Na žalost, ovakvo stvaranje mita je uobičajeno u američkim pristupima neširenju nuklearnog oružja“, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

  U njemu se navodi da Sporazum o neširenju nuklearnog oružja daje svim potpisnicima pravo da razvijaju atom u mirnodopske svrhe.

  „Sporazum ne daje nikakva ograničenja nenuklearnim državama sa tačke gledišta obogaćivanja uranijuma. Uslov je samo jedan: sav rad treba da bude usmeren u mirnodopske svrhe i da bude pod kontrolom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju“, naglasio je MIP Rusije.

  U komentaru se govori da „ni UN, ni njen Savet bezbednosti, ni Agencija nikada nisu podržavale model koji SAD tvrdoglavo i neuspešno promovišu minimum dvadesetak godina, a kojim se nenuklearne države lišavaju zakonskog prava da osvajaju tehnologije obogaćivanja uranijuma“.

  „Za nas je nedopustiv pokušaj da se prida nacionalnim američkim pristupima i zahtevima karakter „međunarodnog standarda“, pa čak i sa žigom UN, koji SAD niko nije ovlastio da stave“, zaključuje se u komentaru ruskog Ministarstva.

  Ranije je televizija „Pres TV“, pozivajući se na ministra spoljnih poslova Irana Džavada Zarifa, prenela da će Teheran izaći iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ukoliko pitanje iranskog nuklearnog programa ne bude doneto na razmatranje Savetu bezbednosti UN.

  Tagovi:
  obogaćeni uranijum, Rusija, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga