12:10 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2042
  Pratite nas

  Novi koronavirus iz Kine predstavlja jednu od bioloških pretnji stanovništvu Rusije, rekao je zamenik ministra zdravlja Rusije Sergej Kraevoj.

  Državna duma Rusije danas razmatra nacrt zakona o biološkoj bezbednosti Rusije. Zamenik ministra zdravlja je objasnio sa kojim se konkretno biološkim opasnostima zemlja suočava.

  „Član 7 Federalnog zakona je posvećen glavnim biološkim pretnjama i opasnostima. Mogu navesti nekoliko njih i potkrepiti primerima iz svakodnevnog života. Reč je o promenama svojstava i oblika patogenih bioloških agenasa, kao i svojstvima i mestima obitavanja prenosilaca. Najistaknutiji primer je zarazna bolest koja se trenutno širi u Kini, a koju prouzrokuje koronavirus“, objasnio je Kraevoj.

  Šest osoba je preminulo od novootkrivenog tipa koronavirusa u kineskom gradu Vuhan, dok se 227 ljudi još nalazi u bolnicama pod nadzorom lekara, rekao je gradonačelnik Vuhana Žu Sjanvang.

  Svetska zdravstvena organizacija smatra da se u bliskoj budućnosti može očekivati povećanje broja obolelih od upale pluća prouzrokovane koronavirusom 2019-nCoV u Kini, a moguće i u drugim zemljama.

  Misteriozni respiratorni virus koji se pojavio u Kini, u gradu Vuhanu, širi se na druge kineske provincije, ali i na Tajland i u Japan, a zbog pokretljivosti stanovništa od njega strahuju na mnogim svetskim meridijanima.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u Srbiji nema opasnosti od novog koronavirusa.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Ministarstvo zdravlja, biološko oružje, virus, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga